Västkustbor om de privata assistansbolagen

Det finns flera alternativ man kan välja mellan när man behöver assistans. Själva ansökan måste ske hos Försäkringskassan eller kommunen (kommunen om hjälpbehovet understiger 20 timmar i veckan). När man väl har fått en godkänd ansökan står det en fritt att välja den assistans man tycker verkar bäst. Titta på https://www.assistansförmedling.se/ för information om personliga assistansbolag.

Och det finns många aktörer på marknaden. Som det har varit en del reportage om, så har det visat sig att det kan vara en mycket lukrativ verksamhet. När privatiseringen skedde var det en het potatis i debatten – och är det kanske fortfarande i viss mån. Artiklar kan läsas om ”assistansentreprenörer”, som gjort sig en förmögenhet på att starta assistansbolag. Det är givetvis upp till var och en att avgöra vad man tycker i frågan. De flesta kan i alla fall vara eniga om att vinsten inte bör ökas på bekostnad av själva assistansen, eller personalens arbetsvillkor.

Boende på Västkusten har många olika privata assistansbolag att välja mellan, inte minst i Göteborg Västkusten har dock flera städer där privata assistansbolag är baserade. Innan man väljer ett bolag kan man med fördel titta på vad tidigare kunder säger om dem. När vi tittar på omdömen och referenser på nätet märker vi att det inte finns särskilt många av dem. Åtminstone inte när man jämför med till exempel hantverkare, jurister och andra tjänsteföretag.

När det enbart finns ett fåtal företag så kan det kännas osäkert att dra alltför stora slutsatser av det som faktiskt sägs Om ett assistansbolag har ett totalbetyg av 1 av 5, så säger det inte särskilt mycket om det bara är två omdömen som det helhetsbetyget baseras på. Däremot, om det är många tiotals – eller flera hundra – som ett dåligt helhetsbetyg baseras på, så finns det absolut skäl att dra öronen till sig.

En sökning på ”assistans västkusten” gör gällande att omdömena är ganska få, som nämnt ovan Men det finns aktörer med ett antal omdömen. Ett exempel på det är ett assistansbolag som är baserat i Göteborg. De har totalt nio omdömen och har 5 av 5 i betyg. Alla har alltså gett högsta möjliga betyg. De rosas bland annat för att de är personliga och professionella. Flera säger också att de ger ett mycket bra bemötande. Ett bättre betyg kan knappast ges till den här firman.

Men det ges både ris och ros till assistansbolagen på Västkusten Ett annat bolag – som förvisso bara har två omdömen – har fått ett helhetsbetyg på 1,5 av 5. En signatur ger enbart en av fem (den andra ger alltså två av fem) och skriver att deras bemötande är ”hemskt”. Hon säger till exempel att assistenten inte var särskilt lyhörd.

Sammantaget kan man konstatera att assistansen på Västkusten både får ris och ros Precis som när man anlitar vilken tjänst som helst – må det så vara juridiska tjänster, hantverkartjänster eller städhjälp – så kan det löna sig att bilda en omfattning om företaget på förhand. Att ta referenser och att titta på omdömen och recensioner är ett enkelt sätt att undvika oseriösa aktörer.

Välj rätt vattenlarm

Välj rätt vattenlarm

Tänk dig ett brandlarm, men istället för att varna om bränder, så varnar vattenlarmet för fuktskador. Det skänker trygghet när du är borta på semester, eller vet med dig att det finns risk för läckor under till exempel diskho eller tvättmaskin. Idag finns en mängd olika varianter av vattenlarm på marknaden – så hur väljer man egentligen rätt? Funktionen, att varna för läckage, har alla gemensamt. Men det finns ett par saker som skiljer olika fabrikat från varandra.

Batteritid

Något att titta på är batteritiden. En del fabrikat har fått kritik för att batteriet enbart har räckt i två – tre månader. Till skillnad från ett brandlarm, är det alltså inte bara att sätta på det och glömma av det ett par år. Alla vattenlarm behöver batterier, så det kan vara klokt att välja en modell som har lång batteritid.

Det går även att se det som en ekonomisk faktor. Fem till sex batteribyten om året innebär visserligen inga större summor, men fortfarande är det pengar som behöver spenderas, kanske i onödan. Framförallt kan det dock upplevas besvärligt.

Separat larmenhet

En del modeller kommer med en separat larmenhet som tjuter. Det här är ofta lägligt, då larmet kan behöva placeras i undanskymda utrymmen, till exempel bakom tvättmaskinen i grovköket, eller under diskmaskinen. Det är dock inte alltid nödvändigt och kan medföra viss höjning i pris. Behöver man det inte, kan man komma lite billigare undan möjligtvis.

Som en del i ett larmpaket

En del larmbolag säljer vattenlarm till sina kunder. Många gånger kan det anslutas till ett befintligt larmsystem och bakas in i abonnemanget. Är man nöjd med sitt larmbolag och vill utöka antalet tjänster kan det lämpa sig väl att beställa vattenlarm just genom dem. Genom att koppla allt och använda din telefon som central punkt är då på god väg med att bygga ett smart hem och inse vilken lättnad det innebär.

Pris

Priserna varierar ganska kraftigt mellan olika modeller på marknaden, och även mellan olika återförsäljare. Till en början kan det vara bra att hitta rätt modell man vill ha, och sedan jämföra vad den kostar hos olika butiker. Tänk på att de billigare varianterna ibland har en kort batteritid, vilket under lång sikt faktiskt kan innebära att de kostar mer än de dyra.

Omfattande satsningar på e-handel

Satsningarna på e-handel hör samman med de ökade satsningarna inom IT i allmänhet. Dt tog ett tag innan världen blev redo nog för att utnyttja fördelarna med e-handel och för att det skulle fungera krävdes det först och främst att internet blev en självklar del av våra liv.

Nu, när vi alla har internet som en ständig följeslagare så är det ingenting konstigt med e-handel då det endast är som en slags förlängning av vårt användande av nätet i allmänhet.

Billigare priser en viktig del av intresset

När det kommer till e-handel så är en viktig del av framgångarna att priserna oftast är lägre. Detta gäller inte för alla butiker, men då det inte blir samma utgifter med en nätbutik så kan man hålla priserna nere utan att förlora på det.

Vad vi kan se är dock att ju mer populärt det blir desto högre priser ”vågar” nätbutikerna också ha. Idag är det tillräckligt många som föredrar att handla på nätet för att man ska kunna hålla samma priser som de vanliga butikerna. Enkelheten och att det går snabbt är vad många uppskattar och då blir priset mindre viktigt.

Stort utbud i nätbutikerna

Att kunna erbjuda ett bra utbud som kan tilltala många kunder är någonting som de allra flesta butiker vill och med en nätbutik så kan detta lättare ordnas än om man ska ha en fysisk butik. Man kan betala större summor för lager om man inte har dyra hyror för fysiska butiker att betala varje månad, så det är en av de viktigaste delarna av hela konceptet med e-handel.

Att kunna marknadsföra sig på nätet och nå ut till hela världen är en annan viktig del av framgångarna för nätbutikerna. Istället för att starta ett flertal butiker i olika städer i landet så att alla ska kunna ha närheten till varorna man säljer så samlar man dem alla under ett tak i en stor närbutik.

Konferens nära Stockholm

På Rånäs slott erbjuds möjlighet att hålla konferens i rustik slottsmiljö mitt i hjärtat av roslagen. Moderna lokaler, gedigen arkitektur, professionellt bemötande och stor flexibilitet präglar besök. Rånäs har en gedigen historia och fick bruksprivilegier på sent 1700-tal. Rånäs slott uppfördes av Axel Didrik Reuterskiöld mellan 1833-1844 och ritades av Per Axel Nyström, arkitekt vid Drottningholms slott och senare ledamot i Engelska arkitekturinstitutet och Franska konstakademien.

I april 1999 stod slottet färdigt efter omfattande renovering, där slottets ursprungliga Italienskt inspirerade uppförandestil bibehållits. Idag används slottet som mötesplats och konferensanläggning där sen-empiriskt 1800-tal och modernism möts i eklektiskt samspel.
Rånäs slott är optimalt beläget i Norrtälje kommun, med närhet till Uppsala samt Stockholm och med Arlanda och resten av världen ett stenkast bort.

En konferens på Rånäs slott nära Stockholm, är ett helhetskoncept i rustik atmosfär. Vi är stolta att kunna erbjuda sagolika middagar i historisk miljö, vars vingslag känns ända in till de högmoderna konferensrummen som utformats för att täcka såväl dagens som framtidens behov. Våra tre matsalar, var och en med sitt unika uttryck, pryds av originalmålningar. Här kan ni kan avnjuta förstklassiga anrättningar i kombination med vårt eget slottsvin, framtaget tillsammans med vingården Villa Glada i Italien. Rånäs slott erbjuder en rad egna produkter och är sedan 1800-talet känt för sitt brännvin kryddat med pomerans, ursprungligen från de egna orangerierna.

Omgivning

Rånäs slott med sin natursköna omgivning från vallonbruks perioden, inspirerar oss att vara en aktiv del i bevarandet av miljön. Sedan 2002 har vi arbetat med miljöfrågan och är sedan mars 2010, stolt bärare av Svanens miljöcertifiering och alla våra inköp ligger i linje med detta. Då vi erbjuder en anläggning utöver det vanliga, vill vi gå det extra steget även i dessa frågor och är sedan januari 2010 klimatpositiva vilket innebär en överkompensering för all genererad koldioxid. I dagsläget klimatkompenserar vi med 115% och arbetar kontinuerligt med att förbättra miljöarbetet ytterligare. Detta gäller samtliga aktiviteter på Rånäs slott vilket försäkrar våra besökare om att deras vistelse innebär en konstruktiv effekt på miljön. Detta tycker vi är någonting att skryta med.

Rånäs slott erbjuder er möjligheten att hålla konferensen nära Stockholm, i enastående miljö där hänsyn tas även till inre värden. Vår ljuspaviljong, belägen på en liten ö i slottets lummiga omgivning, är såväl avkopplande som läkande och anammar de framsteg som gjorts med ljus som terapeutisk behandling av melankoli och stress. Efter en lång och produktiv dag rekommenderar vi ett besök på relax avdelningen vid skedvikens strand där ni i vår utomhuspool kan njuta av roslagens häpnadsväckande natur.

Ett besök på Rånäs slott innebär professionellt bemötande, stor flexibilitet för dig som gäst och ett gediget utbud aktiviteter inom egen regim eller i samarbete med lokala näringsidkare. Då Rånäs slott ligger mitt i Upplands golfmecka finns, inom 30 minuters avstånd, nio golfbanor av högsta kvalitet att mötas på under prestigelösa former. Vi erbjuder konferenser i någon av våra elva fullt utrustade möteslokaler som finns inrättade på såväl slottet som i avskiljda hus på ägorna.